Hybride werken: alles over thuiswerken

In plaats van fulltime naar kantoor is één of twee dagen thuiswerken bij veel bedrijven de nieuwe norm. Het gebeurt de laatste jaren steeds vaker dat werknemers vanuit huis beginnen met werken of een vaste dag vanuit huis werken. Maar hoe werkt thuiswerken, wat zijn de voor- en nadelen en hoe zorg je dat medewerkers goed hybride kunnen werken? We nemen je mee in de wereld van thuiswerken.

De voordelen van thuiswerken

Voor zowel werknemers als werkgevers heeft thuiswerken en hybride werken voordelen. Om de voordelen van thuiswerken te ervaren, hoeven medewerkers niet fulltime thuis te werken, maar kunnen ze ook deels thuis en deels op kantoor werken.

Voordelen hybride werken werkgevers

Een hybride manier van werken zorgt voor werkgevers allereerst voor een kostenbesparing. Doordat medewerkers thuis werken kan er namelijk een kleiner kantoor gehuurd worden en wordt er bespaard op energiekosten. Ook hoeft er geen reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer betaald te worden. Wel mag er een thuiswerkvergoeding uitgekeerd worden per dag dat een medewerker thuiswerkt.

Daarnaast heb je als werkgever dankzij fulltime of hybride thuiswerken de mogelijkheid om uit een grotere talentpool te zoeken voor medewerkers. Doordat men niet fulltime op kantoor verwacht wordt zijn mensen namelijk sneller bereid om verder te reizen als ze dan wel naar kantoor moeten.

Benieuwd naar andere tips om een betere hybride werkplek te creëren? Bekijk onze andere artikelen

Voordelen hybride werken werknemers

Thuis of hybride werken is niet alleen voor werkgevers voordelig, ook voor werknemers brengt het verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt thuiswerken er natuurlijk voor dat medewerkers geen reistijd meer hebben van huis naar kantoor.

Daarnaast geeft thuiswerken of hybride werken een stukje flexibiliteit aan medewerkers. Hybride werken maakt het mogelijk om het werkschema aan te passen naar persoonlijke behoeftes, zoals de tijden van de kinderopvang of een fysio afspraak.

Thuiswerken zorgt daardoor voor minder stress en een betere werk-privébalans. Dit zorgt weer voor een betere werksfeer, hogere medewerkerstevredenheid en minder verzuim.

De nadelen van thuiswerken

Thuiswerken of hybride werken brengt niet alleen voordelen met zich mee, maar kan ook verschillende nadelen hebben voor werkgevers en werknemers. Zo heeft een werkgever bijvoorbeeld minder inzicht in de werkzaamheden en productiviteit van medewerkers die thuis werken.

Tegelijkertijd kan een medewerker zich letterlijk minder “gezien” voelen door hun werkgever of leidinggevende. Dit kan zorgen voor minder carrièregroei of een gebrek aan persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast kan thuis of hybride werken ervoor zorgen dat medewerkers minder contact met collega’s hebben en hierdoor minder betrokkenheid voelen naar de organisatie of het team.

Om de nadelen van hybride werken zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk om als leidinggevende of werkgever contact te blijven houden met medewerkers. Dit kan door een vaste dag fysiek met het team op kantoor te werken of regelmatig een online meeting met medewerkers in te plannen. Tijdens deze meetings kunnen zowel de werkzaamheden als ambities en bedrijfsdoelstellingen besproken worden om betrokkenheid te creëren en op de hoogte te blijven van elkaars werkzaamheden.

De thuiswerkplek

Productief thuiswerken begint met een goede thuiswerkplek. Als werkgever kan je dit deels faciliteren, maar heb je helaas niet overal invloed op. Denk aan een werkruimte en goede internetverbinding.

Waar je wel invloed op hebt als werkgever, zijn de devices waar gebruik van gemaakt worden tijdens het hybride werken. Denk aan een laptop die makkelijk mee naar huis kan, een los toetsenbord, een muis, een extra scherm en de benodigde software om goed te kunnen werken.

Daarnaast is het als werkgever ook goed om stil te staan bij de security van de laptop als medewerkers hybride of mobiel werken. Dit omdat de WiFi netwerken thuis of op openbare plekken niet altijd even goed beschermd zijn. Met de juiste security software voorkom je een datalek of inbraak in de laptop en bescherm je gevoelige informatie voor hackers.

Om het jou als werkgever extra makkelijk te maken, hebben we de beste devices voor thuiswerken voor je op een rijtje gezet:

De netto thuiswerkvergoeding

Thuiswerken is voor de werkgever voordeliger dan werken op kantoor, maar zorgt voor extra kosten voor de medewerker. Zo moet de verwarming bijvoorbeeld vaker aan en zijn de kosten voor koffie voor eigen rekening.

Om de werknemer tegemoet te komen in de kosten, mag je als werkgever een onbelaste thuiswerkvergoeding uitkeren. De thuiswerkvergoeding (onbelast) bedraagt maximaal € 2,15 netto per thuisgewerkte dag. Als de werknemer een deel van de dag vanuit huis werkt en een deel van de dag op kantoor werkt, mag er ook een volledige thuiswerkvergoeding uitgekeerd worden.

Indien medewerkers op een andere manier een vaste vergoeding voor thuiswerken of het inrichten van de thuiswerkplek ontvangen, hebben zij geen recht meer op de onbelaste thuiswerkvergoeding. Daarnaast geldt ook dat werknemers die thuiswerken géén recht hebben op reiskostenvergoeding. Er mag enkel reiskostenvergoeding óf thuiswerkvergoeding op één dag uitgekeerd worden.

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en lees meer over hybride werken en de laatste producten van HP.

Promoties ontvangen?

Gerelateerde blogs

Op zondag 12 januari is het netwerk van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) offline gehaald vanwege een cyberaanval. Door deze maatregel zijn systemen zoals e-mail, Teams en wifi...

Nu flexibel en locatieonafhankelijk werken steeds normaler is, verandert de manier waarop we toegang hebben tot onze werkomgeving. Veel bedrijven staan voor de keuze tussen een Remote Desktop...

Een hack kan verwoestende gevolgen hebben voor een organisatie. Of het nu gaat om diefstal van klantgegevens, financiële schade of reputatieschade. De impact van een cyberaanval mag niet...