Cybersecurity
Een datalek: je kunt het als organisatie beter voorkomen dan genezen. Het opzetten van een veilige werkplek kan makkelijker dan je denkt.
We nemen je in onze artikelen graag mee in het creëren van een veilige, digitale omgeving voor jouw bedrijfsgegevens.
Cybersecurity: Zo zorg je voor digitale veiligheid
Met de groei van de digitale mogelijkheden, neemt ook het aantal cybercriminelen toe. Tegenwoordig moet je als bedrijf je cybersecurity helemaal op orde hebben om alle data en systemen optimaal te beschermen.
Twijfel je over jouw cybersecurity maatregelen? We leggen je graag uit hoe je voor digitale veiligheid zorgt.
Wat is cybersecurity?
Cybersecurity is het beschermen van je systemen, data en programma’s tegen cyberaanvallen. Dit wordt ook wel IT-security genoemd. Cyberaanvallen zijn vaak bedoeld om bepaalde bestanden te bekijken of vernietigen.
Soms komt hier chantage en afpersing bij kijken. Cybercriminelen, zoals hackers, ‘gijzelen’ dan bestanden en geven deze tegen betaling weer vrij.
Met het juiste beleid met betrekking tot informatiebeveiliging, maak je het voor cybercriminelen lastiger of onmogelijk om een digitale aanval te plegen op jouw bedrijf.
Artikelen over Cybersecurity
De wereld van IT is continu in beweging, en voor middenkleinbedrijven (mkb) is de juiste ondersteuning hierin van groot belang. Maar wat doet een IT-beheerder nu precies? Heb...
Cybersecurity is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt, ook binnen het mkb. Door de toenemende digitalisering en afhankelijkheid van IT-systemen, lopen ook middenkleinbedrijven grotere cyberrisico’s. In dit...
Gehackt worden: nog steeds denken veel bedrijven dat het alleen gebeurt bij grote organisaties. Maar steeds vaker zien we dat mkb-bedrijven het doelwit worden van een hack. William...
We kunnen er niet meer omheen: AI verandert de manier van werken. Door AI-tools te gebruiken als virtuele assistent kunnen medewerkers efficiënter werken dan ooit tevoren. Werner Mars,...
Afgelopen jaren is de manier van werken flink veranderd. Van werken op kantoor naar hybride werken en van eigen data centers naar naar cloud migratie met toegang tot...
De laatste jaren is hybride werken het nieuwe normaal. In plaats van werken op kantoor, werken we tegenwoordig overal. Thuis, in een koffietentje, in de trein of zelfs...
Wat valt er onder cybersecurity?
In Nederland zijn er hoogstwaarschijnlijk meer apparaten dan mensen. Alle apparaten die je zakelijk gebruikt, hebben een vorm van cybersecurity nodig. Cybersecurity voor bedrijven betreft mensen, technologie en processen. Deze drie factoren moeten elkaar aanvullen als het om it-beveiliging gaat.
Mensen
Je medewerkers moeten op de hoogte zijn van alle basisprincipes rond cybersecurity. Denk hierbij aan sterke wachtwoorden, alert zijn op ‘verdachte’ e-mails en maken van back-ups van bestanden. Zeker als je medewerkers één of meerdere dagen thuiswerken, moet je zorgen dat je cybersecurity 100% op orde is.
Processen
Elk bedrijf heeft bepaalde richtlijnen nodig van hoe ze om moeten gaan met pogingen tot cyberaanvallen of succesvolle digitale aanvallen. In deze richtlijnen beschrijf je hoe je medewerkers cyberaanvallen herkennen en bedreigingen kunt opsporen. En natuurlijk hoe je erop moet reageren.
In de hele EU geldt sinds 16 januari 2023 de NIS2.0 richtlijn omtrent cyberbeveiliging. Deze richtlijn versterkt de weerbaarheid tegen digitale aanvallen in alle Europese lidstaten.
Technologie
Hieronder vallen: alle devices, het netwerk en de cloud. Deze drie systemen hebben hun eigen mate van IT-beveiliging nodig, zoals firewalls, filtering, bescherming tegen malware, antivirussoftware en e-mailbeveiliging. Dit zijn tools die ervoor zorgen dat de drie entiteiten zichzelf kunnen beschermen tegen een cyberaanval.
Met de HP Wolf Pro Security kan je de computers binnen jouw organisatie gemakkelijk beveiligen, zonder security-specialist in dienst te hebben.
Verschillende soorten digitale aanvallen
We kunnen verschillende bedreigingen voor jouw IT-systemen:
Phishing: Phishing e-mails worden vaak gestuurd vanuit de naam van een medewerker, maar met het verkeerde e-mailadres. In eerste instantie denk je dat een e-mail krijgt van een collega, maar het is eigenlijk een phishing e-mail. In de mail zal hoogstwaarschijnlijk gevraagd worden naar bankgegevens of inloggegevens.
Ransomware: Deze schadelijk software is in staat bestanden of systemen te gijzelen of blokkeren. Tegen betaling worden deze bestanden dan weer vrijgegeven. Helaas, betekent het betalen van het losgeld, niet altijd dat de bestanden weer vrij worden gegeven.
Malware: Deze vorm van een digitale aanval richt zich op een device zoals een computer. De software is ontworpen om toegang te krijgen tot of schade aan te brengen aan een computer.
Social engineering: Cybercriminelen willen met deze tactiek toegang krijgen tot gevoelige informatie. Ze kunnen om een betaling vragen of vragen om toegang tot vertrouwelijke gegevens. Deze bedreiging kan gecombineerd worden met alle bovenstaande tactieken om de kans te vergroten dat u in een e-mail klikt of een bijlage opent.
6 Tips voor cyber security
Met deze zes tips vergroot je je digitale beveiliging:
- Zorg dat de gebruikte software en besturingssystemen up-to-date zijn.
- Installeer en gebruik antivirussoftware en houdt deze up-to-date.
- Stuur aan op het gebruik van sterke wachtwoorden. Naam plus geboortejaar is dat bijvoorbeeld niet.
- Open geen bijlages van onbekende afzenders. Als je het niet vertrouwt, check het dan bij je collega.
- Klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders. Moet je je bankgegevens ergens invullen? Check het voor de zekerheid bij je collega’s.
- Vermijd het gebruik van openbare WiFi. Deze netwerken zijn vaak niet tot nauwelijks beschermd.