Een hack kan verwoestende gevolgen hebben voor een organisatie. Of het nu gaat om diefstal van klantgegevens, financiële schade of reputatieschade. De impact van een cyberaanval mag niet worden onderschat. Helaas is de dreiging reëel en groeit deze, vooral door nieuwe wetgeving in landen uit oost Europa, waar hackers vrij spel hebben zolang zij buitenlandse organisaties aanvallen. In dit artikel legt Samir Kadri, accountmanager bij Hands on ICT, uit wat er gebeurt bij een hack, wat de mogelijke gevolgen zijn en hoe je als organisatie kunt omgaan met een hack en hoe je je kunt beschermen tegen cyberaanvallen.
Gehackt worden: wat houdt dit precies in?
Bij een hack krijgen criminelen ongeoorloofde toegang tot gegevens of systemen van een organisatie. Vaak gebeurt dit via phishing, waarbij medewerkers worden misleid om op schadelijke links te klikken, of via ransomware, waarbij systemen geblokkeerd worden en hackers losgeld eisen. Een derde veel voorkomende aanval is een DDoS-aanval, waarbij een enorme hoeveelheid gegevens het systeem overbelast, waardoor de organisatie niet meer operationeel is.
De dreiging op een hack wordt steeds groter. Vooral sinds een oost Europees land in 2023 een wet heeft ingevoerd die hackers in eigen land beschermt, zolang ze buitenlandse organisaties hacken. Hierdoor worden cyberaanvallen vanuit oost Europa een groter probleem.
Bovendien richten hackers zich steeds vaker op kleine en middelgrote ondernemingen, die vaak minder sterke beveiligingsmaatregelen hebben. Dit soort hacks hebben niet alleen grote financiële gevolgen, maar kunnen ook leiden tot een datalek waarbij persoonsgegevens of vertrouwelijke gegevens op het darkweb worden verkocht.
Onze partner Hands on ICT
De impact van een hack
Een hack kan ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen hackers bedrijfsprocessen stilleggen of systemen ontoegankelijk maken. Dit leidt tot downtime van een organisatie, wat kan oplopen tot hoge kosten.
Daarnaast kan gevoelige informatie door hackers gestolen worden. Een bekend voorbeeld hiervan is de politieorganisatie die in September gehackt werd, waarbij zakelijke contactgegevens en in enkele gevallen privégegevens uit de visitekaartjes van de politie buitgemaakt zijn. Deze gegevens kunnen door kwaadwillenden worden misbruikt en zorgen voor veiligheidsrisico’s voor betrokkenen.
Tevens kan een hack leiden tot financiële sancties van bestuurders en management, vooral als blijkt dat de hack een gevolg is doordat een organisatie haar beveiliging niet op orde had. Als een hack publiekelijk bekend wordt, zoals bij softwareleverancier Nebu is gebeurd, kan dit leiden tot reputatieschade en verlies van vertrouwen bij klanten, medewerkers en partners.
Een hack voorkomen
Cybersecurity is een voortdurend gevecht tussen hackers en beveiligingsexperts. Gelukkig kan je als organisatie verschillende stappen ondernemen om een hack te voorkomen:
- Bewustwording creëren bij medewerkers: Phishingmails worden steeds geavanceerder, mede door het gebruik van AI. Medewerkers bewust maken van deze gevaren en hen trainen in het herkennen van verdachte berichten kan veel aanvallen voorkomen.
- Beveiligingsmaatregelen up-to-date houden: Zorg ervoor dat beveiligingssoftware en systemen altijd up to date zijn. Grote spelers zoals Microsoft en Apple hebben sterke basisbeveiliging, maar aanvallen worden steeds geavanceerder. Dus constante updates zijn essentieel om hackers voor te blijven.
- Geavanceerde authenticatie: Gebruik binnen de organisatie sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie om systemen extra te beveiligen.
- Netwerksegmentatie: Door het bedrijfsnetwerk op te delen in verschillende zones, voorkom je dat een hacker bij het inbreken in het systeem direct toegang krijgt tot het gehele systeem.
- Investeren in bewustwording binnen de directie: Hoewel ICT-managers het belang van cybersecurity vaak inzien, ontbreekt deze bewustwording soms nog bij de directie. Wetgeving zoals de NIS2-richtlijn benadrukken het belang van cybersecurity als een directieverantwoordelijkheid, met maatregelen zoals risicobeoordeling en beleidshervorming.
Voorkomen is beter dan genezen, zeker in de wereld van cybersecurity. Met de juiste beveiligingsmaatregelen en bewustwording binnen de organisatie kan de kans op een succesvolle hack aanzienlijk worden verkleind.
Een hack kan enorme gevolgen hebben voor een organisatie en haar medewerkers, klanten en partners. Daarom is het essentieel om cybersecurity niet te onderschatten en proactieve maatregelen te nemen. Uiteindelijk is het investeren in bewustwording en beveiliging de enige manier om organisaties effectief te beschermen tegen de steeds geavanceerdere dreigingen van vandaag.
Jouw organisatie beveiligen met Hands on ICT?
Zeker weten dat jouw organisatie goed beveiligd is voor aanvallen van buitenaf? Neem contact op met de specialisten van Hands on ICT of vraag direct een security audit aan.