Hybride werken is sinds de coronapandemie bij veel bedrijven een vast onderdeel geworden van de moderne werkstructuur. In eerste instantie werd deze manier van werken noodgedwongen ingevoerd, maar nu, een paar jaar later, denken bedrijven bewuster na over de inrichting ervan. Waar hybride werken aanvankelijk draaide om praktische zaken zoals het hebben van de juiste devices en cloudoplossingen, verschuift de focus dit jaar naar beveiliging, efficiëntie en strategische werkstructuren. Jochem Ghijben, specialist op het gebied van hybride werken, neemt je mee in de veranderingen in 2025.
Het belang van hybride werken voor het MKB
Voor MKB-bedrijven is hybride werken een essentiële factor geworden voor:
- Flexibiliteit: Werknemers kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze werken, wat leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en betere work-life balance.
- Talent aantrekken: De mogelijkheid om hybride te werken is steeds vaker een vereiste van sollicitanten, vooral onder jongere generaties.
- Kostenbesparing: Bedrijven hebben minder kantoorruimte nodig, besparen op reiskosten en kunnen zelfs investeren in efficiëntere werkplekken, zowel op kantoor als thuis.
Toch brengt deze nieuwe realiteit ook uitdagingen met zich mee. Als IT-manager is het belangrijk om na te denken over de beveiliging van de hybride werkomgeving, het gebruik van AI en het waarborgen van de productiviteit.
Trends en ontwikkelingen in hybride werken in 2025
1. AI als versneller van productiviteit
AI wordt steeds vaker geïntegreerd in werkprocessen. Denk aan AI-tools zoals Microsoft Copilot, die tijdens meetings notities maakt, samenvattingen geeft en zelfs taken automatiseert. Hierdoor werken medewerkers efficiënter en kunnen ze zich focussen op strategische taken. Toch is voorzichtigheid geboden: AI-tools zijn nog niet volledig doorgetest, waardoor er nieuwe risico’s ontstaan. Als IT-manager is het belangrijk inzicht te hebben in de implementatie en het gebruik van AI-tools binnen het bedrijf.
2. Cybersecurity: De grootste uitdaging
Hybride werken heeft cybersecurity complexer gemaakt. Medewerkers werken vanaf verschillende locaties en gebruiken uiteenlopende apparaten, wat de controle op beveiliging moeilijk maakt. Het grootste risico op een cyberaanval blijft de menselijke factor: werknemers gebruiken AI-tools en cloudapplicaties zonder altijd stil te staan bij de beveiligingsrisico’s. Als IT-manager is het daarom belangrijk om te zorgen dat medewerkers werken met Multi-Factor Authentication (MFA) en daarnaast Conditional Access te implementeren. Hiermee maak je het hackers moeilijker om in te loggen op accounts.
Daarnaast is het belangrijk om bewustwording te creëren bij medewerkers. Door middel van regelmatige security-awareness trainingen, zorg je ervoor dat medewerkers dreigingen zoals phishingmails beter herkennen.
Tot slot is het belangrijk om de netwerktoegang goed en continu te monitoren. Middels AI-tools is het mogelijk om systemen 24/7 te monitoren en ongeautoriseerd gebruik snel te detecteren.
Onze partner Hands on ICT

3. De veranderende rol van het kantoor
Door de verschuiving naar het hybride werken wordt het kantoor steeds minder de plek “waar medewerkers fulltime werken”, maar meer een sociale ontmoetingsplek. Dit zorgt ervoor dat de kantoorruimte verandert naar een plek voor samenwerken, kennisdeling en teambuilding, in plaats van een ruimte met individuele werkplekken.
4. Duurzaamheid en kostenbesparing
Hybride werken draagt bij aan duurzaamheid: minder woon-werkverkeer verlaagt de CO2-uitstoot en bedrijven kunnen hun kantoorruimte verkleinen. Dit leidt voor bedrijven tot economische voordelen zoals lagere kosten voor kantoorruimte en energieverbruik. Echter staat hier vaak wel een thuiswerkvergoeding tegenover voor een goede internetverbinding, ergonomische werkplek en het faciliteren van de benodigdheden om thuis te kunnen werken.
5. Productiviteit en werk-privébalans
Hoe meet je productiviteit bij hybride werken? Werknemers kunnen thuis vaak wat beter geconcentreerd werken, maar combineren werk meer met privé activiteiten. Denk aan de hond uitlaten na een online meeting of even boodschappen doen tijdens de pauze. Dit vraagt om duidelijke richtlijnen en afspraken tussen werkgever en werknemer, over bijvoorbeeld bereikbaarheid, gewenste output van medewerkers en werktijden.
2025: De volgende fase van hybride werken
De afgelopen vijf jaar ging hybride werken vooral over de praktische implementatie ervan. In 2025 ligt de focus op strategie, veiligheid en efficiëntie bij een hybride werkbeleid. IT-managers spelen een cruciale rol bij het veilig en effectief inzetten van technologie binnen hybride werkstructuren. Door te investeren in cybersecurity, AI en flexibele werkmodellen kunnen MKB-bedrijven hybride werken optimaliseren en toekomstbestendig maken.
Wil je meer weten over hoe jouw organisatie hybride werken optimaal kan implementeren? Neem contact op met een van de specialisten van Hands on ICT en zet de volgende stap in toekomstbestendig werken.
Meer weten over hybride werken in 2025?
Heb je vragen over de ontwikkelingen op het gebied van hybride werken in 2025? Laat je gegevens achter en één van de specialisten van Hands on ICT neemt vrijblijvend contact met je op.