De Rol van de IT-beheerder: Essentieel voor het mkb

De wereld van IT is continu in beweging, en voor middenkleinbedrijven (mkb) is de juiste ondersteuning hierin van groot belang. Maar wat doet een IT-beheerder nu precies? Heb je als mkbeen externe IT-beheerder nodig? En wat zijn de voordelen van het extern beleggen van het IT-beheer? Cybersecurity-specialist Roy Sandbergen, Chief Information Security Officer (CISO) bij Hallo, deelt zijn inzichten over de rol van de IT-beheerder en het belang van professionele ondersteuning in de IT-wereld.

IT-beheer bij het mkb

Bij veel mkb’ers wordt het IT-beheer nog geregeld door een “vriend van de familie”, een kennis of een medewerker die “wat IT-kennis heeft”. Hoewel dit in eerste instantie kostenbesparend lijkt, schuilt hierin een groot risico. Bij deze werkwijze heb je namelijk maar één bron van IT, waar de hele organisatie afhankelijk van is. De documentatie van wachtwoorden en IT-processen zitten vaak alleen in het hoofd van deze persoon. Dit kan leiden tot problemen als deze persoon niet beschikbaar is. Bijvoorbeeld door ziekte of vertrek.

Daarnaast biedt het extern beleggen van IT-beheer via een Managed Service Provider (MSP) toegang tot brede technische kennis en vaardigheden, van meerdere personen. Zo kunnen MSP’s proactief adviseren en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op bijvoorbeeld cybersecurity vlak.

Zoals het belang van het instellen van multi-factor authenticatie (MFA) of de risico’s van het ontbreken van back-ups in Microsoft 365. Het extern beleggen van IT zorgt voor meer kennis en resources. Met de huidige snelheid van IT-ontwikkelingen is het essentieel om een partij te hebben die hier 24/7 mee bezig is en goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en risico’s.

Wat doet een IT-beheerder?

De taken van een IT-beheerder gaan verder dan enkel het oplossen van technische problemen en het inrichten van de cloudomgeving. Een IT-beheerder is verantwoordelijk voor het waarborgen van de continuïteit van de onlineomgeving en IT-systemen van een organisatie. Een cruciaal onderdeel in de tijd waarin hybride werken de norm is. Vaak zijn bedrijven volledig afhankelijk van hun IT-systemen, zonder dat mensen zich daar bewust van zijn.
De IT-beheerder zorgt niet alleen voor een stabiele IT-infrastructuur, maar speelt ook een belangrijke rol bij disaster recovery. Denk hierbij aan het herstellen van systemen na een incident, zoals een hack, maar ook het voorbereiden van organisaties op potentiële dreigingen.

Onze partner Hallo

Advies op maat voor de complete werkplek? Neem contact op met Hallo voor een vrijblijvend advies.
logo hallo

Gedeelde verantwoordelijkheid van de IT-beheerder en organisatie

Goed om te weten is dat het IT-beheer niet enkel de verantwoordelijkheid is van de beheerder, maar een samenwerking is tussen het bedrijf en de IT-partner. De IT-partner kan het bedrijf meenemen in hoe de organisatie zich kan voorbereiden op cybersecurity risico’s en basismaatregelen nemen, maar bedrijven hebben zelf ook een verantwoordelijkheid in het beschermen van de organisatie.

Denk bijvoorbeeld aan het stukje disaster recovery na een incident. De IT-beheerder zorgt er voor dat de systemen hersteld worden. Maar ook de hr en accountmanagement afdeling hebben hier een taak. Zoals bijvoorbeeld het op de hoogte stellen van slachtoffers van een datalek. Om dit soort incidenten te voorkomen, moet IT een samenwerking zijn tussen de MSP en de organisatie.

Wanneer stap je over naar een externe IT-beheerder?

De vraag of een bedrijf het IT-beheer intern of extern moet beleggen, hangt grotendeels af van de afhankelijkheid van IT. Werken al jouw medewerkers digitaal en staan alle bedrijfsgegevens, klantdata en persoonsgegevens opgeslagen in de cloud? Dan is de IT-omgeving essentieel voor de organisatie.

Het aangaan van de samenwerking met een externe IT-beheerder kan je vergelijken met het afsluiten van een verzekering: dit doe je bij een verzekeringsmaatschappij. Zij zijn specialist op het gebied van verzekeringen. Bij IT werkt dat net zo. Als je je als bedrijf geen IT-risico kan veroorloven, is het verstandig om met een externe MSP in zee te gaan, in plaats van afhankelijk te zijn van één bron op het gebied van IT.

Daarnaast zorgen wetgevingen zoals de NIS, DORA en GDPR ervoor dat security steeds vaker besproken wordt. Echter zijn er nog veel bedrijven die hier niet bewust mee bezig zijn en enkel naar de kosten kijken. Het gebrek aan inzicht in dreigingen kan een bedrijf duur komen te staan. Externe IT-beheerders kunnen bedrijven helpen om de continuïteit van hun IT-systemen te waarborgen en de risico’s op cyberdreigingen te beperken.

De conclusie: IT-beheer is cruciaal

IT-beheer is een cruciale pijler voor elk bedrijf. Oók voor het mkb, waar de afhankelijkheid van goed werkende systemen groot is. Een externe IT-beheerder biedt niet alleen continuïteit, maar ook toegang tot een schat aan kennis en middelen om risico’s op cyberaanvallen te minimaliseren. Het is daarom voor veel bedrijven verstandig om hun IT-beheer extern te beleggen, zodat ze zich kunnen richten op hun kernactiviteiten, terwijl hun IT in veilige handen is.
Bewustwording en proactieve maatregelen rondom cyberbeveiliging zijn essentieel om de continuïteit van een bedrijf te waarborgen. IT-beheer is een samenwerking tussen het bedrijf en de externe IT-partij, en samen kun je de risico’s op cyberaanvallen minimaliseren.

Hallo: jouw partner in IT-beheer

Waarborg de continuïteit van jouw organisatie en ontdek de mogelijkheden van samenwerken met een externe IT-beheerder. Neem vrijblijvend contact op met de specialisten van Hallo.

Naam(Vereist)
E-mail(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde blogs

Op zondag 12 januari is het netwerk van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) offline gehaald vanwege een cyberaanval. Door deze maatregel zijn systemen zoals e-mail, Teams en wifi...

Nu flexibel en locatieonafhankelijk werken steeds normaler is, verandert de manier waarop we toegang hebben tot onze werkomgeving. Veel bedrijven staan voor de keuze tussen een Remote Desktop...

Een hack kan verwoestende gevolgen hebben voor een organisatie. Of het nu gaat om diefstal van klantgegevens, financiële schade of reputatieschade. De impact van een cyberaanval mag niet...