Nu flexibel en locatieonafhankelijk werken steeds normaler is, verandert de manier waarop we toegang hebben tot onze werkomgeving. Veel bedrijven staan voor de keuze tussen een Remote Desktop Services (RDS) of een moderne werkplek in de cloud. In dit artikel neemt René Vos van Hands on ICT je mee in de wereld van de werkomgeving en bespreekt hij de voor- en nadelen van Remote Desktop Service en de moderne werkplek.
Wat is Remote Desktop Service?
Remote Desktop Services (RDS) biedt toegang tot een virtuele werkplek via een centrale serveromgeving. Dit betekent dat gegevens en toepassingen van een bedrijf gecentraliseerd worden beheerd, vaak via Windows Server en soms met een Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Medewerkers kunnen vanaf verschillende locaties en apparaten toegang krijgen via een beveiligde verbinding.
Een RDS-omgeving is vooral geschikt voor organisaties die werken met oudere systemen en apparaten, die niet makkelijk vervangen kunnen worden, zoals in industriële omgevingen waar hardware een lange afschrijvingsperiode heeft. Een RDS kan worden gehost op fysieke servers op locatie, maar steeds vaker ook als hybride oplossing met virtuele servers in een externe datacenter of cloudomgeving.
Een nadeel van deze structuur is dat er beperkingen zijn in de schaalbaarheid; bij een groeiend aantal gebruikers kan de RDS-omgeving trager worden, wat vaak extra investeringen in hardware vraagt.
De keuze voor een Remote Desktop Service
Organisaties kiezen vaak voor een RDS-oplossing als ze afhankelijk zijn van oudere systemen of apparaten die lastig te vervangen zijn. De zorgsector is hier een goed voorbeeld van. Hier gebruiken ze bijvoorbeeld bepaalde apparaten en systemen, of verouderde aansluitingen, die nog steeds voldoen aan de minimale eisen. Deze apparaten aansluiten op een moderne cloudomgeving kan complex zijn, waardoor een RDS-omgeving een aantrekkelijke oplossing biedt.
Een RDS-oplossing kan, afhankelijk van de serverlocatie, ook helpen om latency te minimaliseren door databases en applicaties op een centrale locatie te hosten. Dit kan processen efficiënter maken, maar bij externe of internationale gebruikers kan er alsnog sprake zijn van vertraging.
Daarnaast kan een RDS beperkt zijn in schaalbaarheid en flexibiliteit. Bij een groeiend aantal gebruikers kan de performance afnemen, wat extra investeringen in hardware kan vereisen.
Onze partner Hands on ICT
De moderne werkplek
De moderne werkplek heeft een fundamenteel andere manier van werken dan een RDS-omgeving. Medewerkers werken hierbij met laptops, tablets of mobiele apparaten die direct verbonden zijn met een cloudomgeving zoals Microsoft 365. In deze cloudomgeving worden bestanden, applicaties en werkprocessen centraal beheerd, wat medewerkers in staat stelt om vanaf elke locatie samen te werken en altijd toegang te hebben tot up-to-date gegevens. Deze opzet maakt real-time samenwerking mogelijk, zoals gezamenlijk bewerken van documenten, en ondersteunt hybride werken optimaal.
De moderne werkplek is vaak uitgerust met extra beveiligingsopties zoals multi-factor authenticatie (MFA) en Conditional Access, waarmee bedrijven controle krijgen over de toegang van medewerkers. Dit past goed bij organisaties die veel waarde hechten aan flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging in een digitale werkomgeving.
De voordelen van de moderne werkplek
De moderne werkplek biedt verschillende voordelen in vergelijking met een RDS-omgeving. Ten eerste zijn de kosten inzichtelijker. Er zijn geen grote initiële investeringen nodig in servers en hardware, en het op- of afschalen van capaciteit in de cloud gaat veel sneller dankzij het pay-as-you-go-model. Dit betekent dat bedrijven alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken, waardoor de kosten beter beheersbaar en flexibeler zijn.
Daarnaast zorgt de cloudomgeving ervoor dat bedrijven niet meer afhankelijk zijn van eigen IT-personeel voor het onderhoud en beheer van servers; dit wordt grotendeels verzorgd door de cloudaanbieder.
Ook de beveiliging is vaak strakker geregeld: veel moderne werkplekken bieden automatische updates en geavanceerde beveiligingstools die eenvoudig geïntegreerd kunnen worden.
Medewerkers zijn daarnaast vaak al gewend aan de gebruikersinterface van cloudtoepassingen, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring.
Tot slot is locatieonafhankelijk werken eenvoudiger in een cloudomgeving, wat belangrijk is voor bedrijven die hybride werken willen ondersteunen.
Overstappen naar de moderne werkplek
Voor veel organisaties is de overstap naar een moderne werkplek een logische keuze vanwege de voordelen op het gebied van flexibiliteit, kostenbesparing en verbeterde beveiliging. Hybride werken wordt door deze opzet eenvoudiger en efficiënter ondersteund.
Bij het overstappen van een RDS-omgeving naar een moderne werkplek is een zorgvuldige inventarisatie essentieel. Hierbij moeten de huidige IT-infrastructuur, applicaties, compliance-vereisten en beveiligingsbehoeften worden geëvalueerd.
Ook is het belangrijk om medewerkers te trainen in het gebruik van cloudapplicaties om de overgang soepel te laten verlopen. De specialisten van Hands on ICT, kunnen advies geven over de technische impact en mogelijkheden van deze transitie en ondersteuning bieden bij de implementatie.
Overstappen van een RDS-omgeving naar een moderne werkplek?
Dan is het belangrijk om vooraf een goede inventarisatie te maken van de huidige IT-omgeving en IT-behoeften. De specialisten van Hands on ICT denken graag vrijblijvend met je mee over de impact en mogelijkheden van de overstap naar een moderne werkplek.