Datawiping: Wat is het en waarom is het essentieel?

In een tijd waarin digitale gegevens goud waard zijn, is het veilig verwijderen van data van oude apparaten cruciaal. Datawiping, oftewel het volledig en onomkeerbaar wissen van data op devices, voorkomt dat gevoelige informatie op straat komt te liggen. Maar wat houdt datawiping precies in, en waarom is het noodzakelijk? Specialist Wim Arens van Vooruit legt het uit.

Wat is datawiping?

Datawiping is het proces waarbij alle gegevens op een apparaat volledig en permanent worden verwijderd. Dit gebeurt met speciale software die de data overschrijft, waardoor deze niet meer kan worden teruggehaald. Dit verschilt wezenlijk van het terugzetten van een apparaat naar de fabrieksinstellingen of het formatteren van een schijf.

Verschil tussen datawiping en fabrieksinstellingen terugzetten

Veel mensen denken dat een reset naar de fabrieksinstellingen voldoende is om data te verwijderen. Dit is echter niet het geval. Bij een fabrieksreset worden bestanden vaak slechts gemarkeerd als “verwijderd”, zonder dat de data daadwerkelijk wordt overschreven in de code. Hierdoor kunnen hackers of kwaadwillenden met de juiste software alsnog toegang krijgen tot de oorspronkelijke data.

Datawiping overschrijft de data meerdere keren, waardoor het herstellen of terughalen van de data onmogelijk wordt, zowel voor hackers als voor datawipingspecialisten en de eigenaar van het device.

Waarom is datawiping zo belangrijk?

Het niet correct wissen van data brengt grote risico’s met zich mee. Er zijn talloze voorbeelden waarbij gevoelige informatie op oude apparaten werd teruggevonden, zelfs nadat bedrijven dachten dat de gegevens verwijderd waren. Dit kan leiden tot vertrouwensbreuken en torenhoge boetes. Grote bedrijven besteden dit proces daarom uit aan gespecialiseerde IT-partners zoals Vooruit, die 100% garantie bieden dat de data definitief wordt verwijderd.

Het afvoeren van oude devices zonder de data correct te wissen, kan ernstige gevolgen hebben voor organisaties. Denk hierbij aan:

  • Datalekken: Gevoelige klant- of bedrijfsinformatie kan in verkeerde handen vallen.
  • Boetes en juridische consequenties: Wetgeving zoals de AVG stelt strenge eisen aan gegevensbescherming. Een datalek door het niet correct wissen van devices kan resulteren in hoge boetes.
  • Reputatieschade: Een datalek als gevolg van het niet correct of volledig wissen van devices kan het vertrouwen van klanten en partners ernstig schaden, met blijvende reputatieschade als gevolg.

Financieel risico: Gelekte data kan misbruikt worden voor identiteitsfraude of bedrijfsspionage, waardoor personen en/of bedrijven financiële risico’s lopen.

Onze partner Vooruit

Advies op maat voor de complete werkplek? Neem contact op met Vooruit voor een vrijblijvend advies.

Hoe werkt het wipen van devices?

Vooruit is gespecialiseerd in het wipen van devices en doen we dit volgens strikte processen om te garanderen dat de data volledig en veilig wordt verwijderd. Dit proces ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  1. Opdracht ontvangen: De klant meldt dat apparaten gewiped moeten worden.
  2. Inventarisatie en transport: Een koerier van Vooruit haalt de devices op bij de opdrachtgever en telt en rapporteert het aantal te vervoeren en te wipen apparaten.
  3. Eerste controle: Bij aankomst op de locatie van Vooruit worden de apparaten gewogen om te controleren hoeveel materiaal er binnenkomt, zodat later kan worden vastgesteld hoeveel materiaal het pand verlaat.
  4. Unieke identificatie: Alle apparaten krijgen een uniek nummer en worden gesorteerd op producttype en taak.
  5. Datawiping of vernietiging: Datadragers zoals harde schijven en SSD’s worden vakkundig gewiped door specialisten. Dit gebeurt zonder inzicht in de data, met behulp van gecertificeerde Blancco-software. Als de wipe niet succesvol kan worden afgerond, wordt de schijf fysiek vernietigd.
  6. Verwerking van overige apparatuur: Niet-data-dragers worden uitvoerig getest. Indien ze goed functioneren, worden ze naar de voorraad verplaatst.
  7. Herbruikbare apparaten: Werkende apparaten worden, nadat ze volledig gewist zijn, doorverkocht. Apparaten die deels werkend zijn, worden gerepareerd en als refurbished aangeboden.
  8. Rapportage naar de klant: Na het proces ontvangt de klant een gedetailleerd rapport met een overzicht van alle apparaten die gewiped of vernietigd zijn.

Het gehele proces kan zowel bij Vooruit als op locatie bij de opdrachtgever worden uitgevoerd.

Datawiping door een IT-partner: Waarom kiezen bedrijven voor een externe partner?

Ondanks de gevoeligheid (of eigenlijk juist door die gevoeligheid, dat kun je het beter aan de experts overlaten) van de data kiezen bedrijven er vaak voor om het datawipingproces uit handen te geven aan een externe IT-partner. Dit komt doordat bedrijven zelf vaak niet over de expertise of capaciteit beschikken om datawiping correct en gecertificeerd uit te voeren. IT-partners zoals Vooruit bieden:

  • Gespecialiseerde software en hardware voor veilige datawiping.
  • Beveiligde locatie: Het wipen gebeurt in het beveiligde pand van Vooruit en kan tevens uitgevoerd worden op locatie of in een datacenter. 
  • Fysieke vernietiging: Indien nodig worden harde schijven ter plekke vernietigd onder toezicht van security.

Datawiping: essentieel voor het veilig afvoeren van oude devices

Datawiping is een essentiële stap in het veilig afvoeren van oude apparaten. Het voorkomt dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt en beschermt bedrijven tegen juridische en financiële risico’s. Door samen te werken met een gespecialiseerde IT-partner zoals Vooruit, kunnen organisaties er zeker van zijn dat hun data voorgoed en op een verantwoorde manier wordt gewist.

Meer weten over datawiping? Neem contact op met een van de specialisten van Vooruit.

Meer weten over datawiping?

Heb je vragen over datawiping? Laat je gegevens achter en één van de specialisten neemt vrijblijvend contact met je op.

Naam(Vereist)
E-mail(Vereist)
Opt-in

Gerelateerde blogs

Hybride werken heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Waar het aanvankelijk een noodoplossing was, is het nu voor veel bedrijven de standaard geworden. Medewerkers waarderen de...

Het personeelsbestand van organisaties wordt steeds meer divers. Verschillende generaties medewerkers, zorgen voor verschillende wensen en eisen. Tegelijkertijd hebben organisaties steeds meer behoefte aan een IT partner, die...

Dataveiligheid gaat verder van het beschermen van devices die medewerkers gebruiken. Ook afgeschreven devices dienen op de juiste manier afgevoerd te worden, om datalekken te voorkomen. Ruben den...

Heb je interesse in een webinar, live event of lezing over hybride werken, cybersecurity en/of AI?