Cybersecurity is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt, ook binnen het mkb. Door de toenemende digitalisering en afhankelijkheid van IT-systemen, lopen ook middenkleinbedrijven grotere cyberrisico’s. In dit artikel neemt Roy Sandbergen, CISO bij Hallo, je mee in de wereld van cybersecurity binnen het mkb, bespreekt hij de belangrijkste risico’s en geeft hij praktische tips om de kans op cyberaanvallen te verkleinen.
Wat valt er onder cybersecurity?
Security in een organisatie is op te delen in vier domeinen: de organisatie, de mens, fysieke beveiliging en technische beveiliging. Voor je kunt bepalen wat je moet beveiligen, moet je weten wat je hebt als bedrijf en hoe afhankelijk je bent van je IT-systemen. Het is belangrijk om eerst een risico-inventarisatie uit te voeren en te bepalen welke onderdelen binnen deze vier domeinen extra aandacht verdienen.
- De organisatie: Hier vallen beleidsmaatregelen onder, zoals disaster recovery plannen en de inrichting van toegangsrechten tot systemen. Zorg er als organisatie bijvoorbeeld voor dat niet iedereen overal toegang tot heeft en dat er een meldcultuur is voor incidenten, zodat problemen snel kunnen worden opgelost.
- De mens: Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers vaak de zwakste schakel zijn op het gebied van cybersecurity. Veel cyberaanvallen beginnen bij de mens, bijvoorbeeld via phishing of social engineering. Daarom is het belangrijk om bewustwording te creëren en medewerkers te trainen in cybersecurity, zowel zakelijk als privé. Wat ze immers op privé vlak toepassen op het gebied van cybersecurity, zullen ze ook op werkvlak meenemen.
- Fysieke beveiliging: Fysieke beveiliging gaat over de beveiliging van de fysieke kantooromgeving, zoals beveiligde wifinetwerken en de toegang tot het pand en de apparatuur. Zonder fysieke beveiliging kunnen zelfs de beste technische maatregelen tekortschieten.
- Technische beveiliging: Dit omvat de technische maatregelen zoals firewalls, multi-factor authenticatie (MFA), back-ups van cloudomgevingen en software-updates. Zorg er als organisatie voor dat de systemen altijd up-to-date zijn en dat er goede technische maatregelen zijn getroffen, zoals een sterke firewall. Hiermee kunnen risico’s beperkt worden.
Security risico’s in het mkb
Mkb-bedrijven lopen een groot risico op cyberaanvallen, vaak vanwege een gebrek aan middelen of kennis om goede cyberbeveiliging in te richten. Dit komt doordat veel bedrijven denken dat ze geen doelwit zijn. Maar niets is minder waar. Cybercriminelen richten zich juist vaak op het mkb, omdat ze weten dat deze bedrijven vaak minder goed beveiligd zijn.
De gevolgen van een cyberaanval kunnen enorm zijn voor bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlies van data, financiële schade, en bijvoorbeeld reputatieschade.
Voor bedrijven is het cruciaal om maatregelen te nemen om dit soort incidenten te voorkomen. Je wilt immers niet achteraf moeten toegeven dat je te weinig hebt gedaan om je diensten en gegevens op een veilige manier te verwerken en dat hierdoor persoonlijke gegevens van klanten en medewerkers op het darkweb terecht zijn gekomen.
Onze partner Hallo
Hoe verklein je het risico op cyberaanvallen als mkb’er?
Gelukkig zijn er stappen die je als ondernemer kunt nemen om de risico’s te verkleinen. Allereerst is het belangrijk om de basis hygiëne op orde te hebben. Denk hierbij aan het gebruiken van sterke wachtwoorden, multifactor authenticatie (MFA) en het toepassen van de juiste rechten binnen de online werkomgeving.
Maar met de basis hygiëne ben je er nog niet. Om het risico op cyberaanvallen te verkleinen is de eerste stap het in kaart brengen van de risico’s middels een risico-analyse. Dit geeft inzicht in de kwetsbare punten binnen je bedrijf. Vervolgens kun je maatregelen nemen op basis van de vier verschillende domeinen.
Daarnaast is het belangrijk om een externe IT-beheerder in de arm te nemen. Een externe IT-beheerder kan niet alleen technische maatregelen implementeren, maar ook proactief adviseren over nieuwe risico’s, helpen bij het opstellen van beleidsmaatregelen en het faciliteren van trainingen voor medewerkers.
Cybersecurity is een uitdaging voor het mkb, maar met de juiste aanpak en maatregelen kun je de risico’s aanzienlijk verkleinen. Door technische, menselijke, fysieke en organisatorische maatregelen te treffen, bescherm je jouw bedrijf tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. Beveiliging is een gezamenlijke inspanning tussen mens, techniek en organisatie. Alleen door alle onderdelen samen te laten werken, kun je de continuïteit van je bedrijf waarborgen.
Hallo: jouw partner op het gebied van cybersecurity
Meer weten over cybersecurity voor jouw mkb-bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met de specialisten van Hallo.